twitter facebook instagram tumbler
logo

Hvordan ser du dig selv?

vend dit negative selvbillede

En af de ting, der er allervigtigst for vores selvværd, er måden vi ser os selv på. Det billede vi har af os selv, den måde vi beskriver os selv på, er skabt af de historier vi fremhæver som kendetegnende for, hvem vi er.

De fleste af os tror, at det billede vi har af os selv, er sandheden om os. Det er bygget op gennem hele vores liv, og vi bruger det til, at definere os selv ud fra. I virkeligheden er vores selvbillede bare en holdning vi har til os selv, ikke en sandhed. Og holdninger kan vi jo ændre, som det passer os. Dermed ikke sagt, at det er nemt. Det kræver et stort stykke arbejde og en vedholdende indsats, men sådan er det jo med de fleste af de ting, der er noget værd i livet.

Prøv denne øvelse, og find ud af, hvordan du kan ændre de negative dele af dit selvbillede til positive.

Find ud af, hvem du er 

Find mindst 5 ord, du synes passer på dig. Her er en liste til inspiration, men du behøver ikke holde dig til den, du kan selv finde på flere eller andre ord.

Glad, doven, energisk, klog, dum, irriterende, uheldig, vild, cool, frisk, sød,  klog, grim, stærk, heldig, urolig, frisk, angst, stille, nervøs, højrystet,  for meget, kedelig, hurtig…

Skriv nu de ord ned, du har valgt, og gå igennem dem et ad gangen. Hvis uheldig fx er dit første ord på listen, spørger du dig selv, hvilke 3 historier, du kan komme i tanke om, der viser, at du er uheldig.

Når du har været igennem hele listen, er du blevet bekræftet i dit eget selvbillede. De ord du har valgt, passer præcis på dig, ikke sandt?

Gå nu tilbage til det første af dine ord, og led efter 3 historier, hvor du har oplevet at være præcis det modsatte.

Hvis du igen vælger ordet uheldig, så find 3 historier frem fra din hukommelse, hvor du rent faktisk har følt dig heldig. Måske er det ikke helt så nemt, som da du bare skulle finde de historier, du plejer at huske på. Men hvis du bruger lidt tid, er jeg helt sikker på, at det vil lykkes.

Gør det samme med alle de negative ord, som du har på din liste.

Øvelsen her viser, at vi i virkeligheden har både negative og positive historier om os selv. Og alle historierne er lige sande, ikke sandt? Hvorfor har du så valgt, at det er de negative og ikke de positive historier, der skal definere hvem du er? Hvorfor ikke vælge, at fremhæve de positive, som værende dem, der kendetegner dig?

Hvis du nu sidder og tænker, at du har dobbelt så mange negative historier, som du har positive, og at det er derfor du ved, at sandheden om dig er den negative version, så vil jeg påstå, at det er fordi du har gjort det til en vane at lægge mærke til og huske flest negative. Det er ret almindeligt, hvis man trænger til at få sat lidt ind på selvværdskontoen, men det beviser kun, at du har haft for vane, at holde fast i et negativt selvbillede. Du kan vælge, at fra nu af, vil du fokusere på de positive historier, og lade de negative smutte forbi. Du skal sådan set gøre som du plejer, bare omvendt.

Din hjerne er som en computer

Hvis du synes det lyder åndssvagt, skal du vide, at dette er hemmeligheden, bag alle de heldige, hurtige, kloge og tjekkede typer, du kender. Alle mennesker føler sig indimellem uheldige, dumme, klodsede og grimme. Men fidusen er, ikke at gemme disse oplevelser og episoder i den mappe i hjernen der hedder, MIT SELVBILLEDE. I mappen MIT SELVBILLEDE skal vi gøre os umage med kun at gemme positive oplevelser og historier om os selv. De historier, hvor vi jokker i spinaten, klokker i den, føler os dumme og grimme og klodsede og pinlige, skal direkte i skraldespanden, for der ingen som helst grund til, at bruge plads og tid på at opbevare den slags skrald. Din hjerne er en kæmpestor computer. Husk, at rydde op på den engang imellem.

Hvis du synes, det er svært

I starten kan det godt være svært. Måske kan det være en hjælp, at skrive alle de positive oplevelser, du har ned. Gør det til en vane at skrive tre positive ting ned, hver aften, før du lægger dig til at sove. Efterhånden får du en hel lille samling af gode oplevelser, du kan bladre i, og som kan bekræfte dig i dit nye, positive selvbillede. God fornøjelse.

Kærlig hilsen

Inez

 

 

 

 Der er lukket for kommentarer.