twitter facebook instagram tumbler
logo

Lær at sige nej

lær at sige nej 1

For mange af os er det utrolig svært at sige nej. Vi bliver spurgt om en tjeneste, inviteret til et arrangement eller noget helt tredje, og før vi når at tænke os om, kommer der et rungende ja ud af vores mund. Indimellem kan vi jo sagtens mærke, at det er noget vi virkelig vil, og så er et ja jo helt på sin plads. Men hvis vi er i tvivl, bør vi ikke sige ja med det samme. I stedet bør vi tage os den tid det tager, at mærke efter, om det vi står over for er noget vi har lyst til, at bruge tid og kræfter på.

Jeg har selv haft problemet. Da jeg var yngre, havde jeg sindssygt svært ved, at sige nej til jobtilbud. Det resulterede i, at jeg havde 4 forskellige studiejobs, tjente alt for meget i forhold til min S.U. og var ved at knække sammen pga. arbejdspresset, hver gang en eksamen nærmede sig.

Heldigvis lærte jeg et lille trick, som hjalp mig meget. Tricket virker, uanset om det er et job, en date med din venindes kiksede fætter, eller noget helt tredje, som du ikke har lyst til at sige ja til, før du har overvejet det nøje.

Da jeg begyndte at tage tricket i brug, kom der ikke længere et “JA,” flyvende ud af min mund, når jeg egentlig mente nej, eller måske. Hvis du også har problemer med at sige nej, kan det være du også kan få glæde af mit lille kneb. Det er faktisk ganske enkelt.

Sådan gør du:

Tag en beslutning om, at fra nu af vil du ALDRIG sige ja til noget med det samme mere. Fra nu er siger du i stedet;

” Måske, lad mig lige tjekke min kalender. Så vender jeg tilbage til dig.”

Hvis du ligesom ikke er typen der bruger kalender, kan du sige noget i retning af;

” Jeg skal lige tjekke derhjemme, jeg mener min mor sagde noget om en fødselsdag den aften.”

Eller du kan sige det, som det er:

“Det skal jeg lige overveje. Jeg vender tilbage med et svar til dig, når jeg har tænkt over det.”

Med sådan nogle svar giver du dig selv tid til at mærke ordentligt efter, om du nu rent faktisk har lyst til at sige ja. Har du ikke det, vender du tilbage med et; “nej tak, det kan jeg desværre ikke.” 

Det kan også være, du kan sige ja, hvis nogle betingelser bliver opfyldt;

jeg vil gerne tage på date med din fætter, hvis du er med sammen med en anden fyr.”

“Jeg vil gerne komme, hvis jeg kan sove hos dig. Der er for langt hjem så sent om aftenen.” 

Eller hvad du nu kan mærke, du har brug for, for at kunne sige ja og glæde dig over det.

Det er din ret at sige nej tak

Husk, at du aldrig har pligt til at forklare, hvad du da skal, siden du ikke kommer til moster Annas fødselsdag, eller hvad det nu er, du siger nej til. Det er dit liv, din tid, og DIG der bestemmer, hvad du vil bruge den til.

Skal jeg så KUN gøre ting,  jeg har helt vildt meget lyst til?

Nej! Ofte vil der være ting, som vi kan se en fordel i at gøre, selvom vi egentlig ikke gider. Gå i skole mandag morgen fx. Det gør vi, fordi vi godt ved, det gavner os på den lange bane. Hvis vi ikke møder op, lærer vi ingenting. Løbe en tur i regnvejr. Øv for den, men vi gør det alligevel, fordi vi arbejder på at komme i form. Hvis du har langsigtede mål, må du selvfølgelig forsøge at overvinde et vist mål af ulyst og øjeblikke med ugidelighed, for at nå dem. Sådan er det for de fleste.  Du kan sikkert finde eksempler fra dit eget liv?

Modstå presset

Jeg kender ingen, der kommer gennem livet, uden at møde en hel masse mennekser, der gerne vil blande sig i, hvad de skal og ikke skal. Det kan der være mange årsager til. Ofte hænger det sammen med, at det vil gøre livet lettere for dem der presser dig, hvis du gør som de vil. Men det kan også handle om, at hvis du gør ligesom dem, føler de sig selv mere rigtige og i orden.

Hvis vi hele tiden forsøger at leve op til det, som andre ønsker af os, kan vi ikke bestille andet. Så er det vi kommer til at sige alt for meget ja, og lytte alt for lidt til os selv. Husk altid på, at det kun er dig der kan mærke, hvad der er godt for dig. At sige nej når der er noget, du ikke har lyst til, er det samme som, at respektere dig selv og give dig selv den kærlighed og omsorg, du har fortjent. Det har du ret til, og jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at det skylder du dig selv.

At lære sig selv at mærke efter, hvad man hr lyst til og sige nej, når noget går os imod, er med til at styrke selvværdet. Når du begynder på det, går der ikke længe, før du kan mærke hvor stærk og fri du bliver af det.

 

Kærlig hilsen

InezDer er lukket for kommentarer.