twitter facebook instagram tumbler
logo

Selvtillid og selvværd

selvtillid og selvværd

Der er stor forskel på selvværd og selvtillid, men det er der mange, der ikke er klar over. Problemerne opstår når de to ting bliver forvekslet. Nå vi tror, vi kan erstatte selvværd med selvtillid.

Så knokler vi hårdt, i håbet om at komme til, at føle os gode nok. Men den følelse kommer aldrig rigtig. Vi bliver ved at mærke tristhed, selvom vi har succes, og vi kan føle, at uanset hvor godt vi klarer os, hvor meget vi lever op de idealer, der er i tiden, så er det aldrig godt nok alligevel. Det er smadder trist og spild af gode kræfter. Vi ved, hvad vi vil have, men vi skruer simpelthen på de forkerte knapper.

Styrk dit selvværd, det giver selvtillid

Man kan godt have masser af selvtillid og et pivdårligt selvværd. Til gengæld er det ikke så ofte, at dem med et godt selvværd mangler selvtillid. Det giver altså dobbelt effekt, at arbejde med sit selvværd. Men for at kunne det, er det vigtigt, at kende forskel på de to ting.

Hvad er selvtillid?

Selvtillid handler om alt det, du tør og kan.  Fx er det et tegn på selvtillid, hvis du tør, stille dig op på en scene og tale til en masse mennesker. Og din selvtillid vokser, når du løser en opgave og får 12. Altså, når du bliver bekræftet i, at der er noget, du kan, tør eller er dygtig til.

Vi er tit rigtig gode til at styrke hinandens selvtillid. Vi ser noget, en anden har præsteret og vi roser det;

“Sejt, du fik 12.”

“Hvor er du bare dygtig!”

“Flot klaret.”

Eller vi roser hinandens udseende; “Nej, hvor ser du godt ud.”  Alle disse udsagn styrker selvtilliden.

Selvværd

Selvværdet, derimod, handler ikke om det vi kan, tør eller har, men om det vi selv føler, vi er. Det er vores inderste kerne, og den bliver bygget op af den kærlighed vi får, UDEN at gøre noget særligt for den. Den ros vi modtager, som IKKE handler om, at vi er dygtige eller smukke. Selvværdet bliver styrket, når vi oplever, at vi bliver værdsat bare fordi, vi er til.

Det giver godt selvværd, at være med i et sundt fællesskab, mærke ægte sammenhørighed med andre. Opleve at andre kan lide os og sætter pris på os, selvom vi er forskellige, og har forskellige meninger, interesser og værdier.

Vi kan også styrke vores eget selvværd, ved at give os selv den slags kærlighed og omsorg, der ikke er på betingelse af,  at vi udretter noget bestemt, eller opfører os på en bestemt måde. Når vi lærer at holde af og tilgive os selv de ting, vi er knapt så stolte af, stiger selvværdet.

Vil du vide mere?

Hvis du har lyst til at arbejde på, at komme til at elske dig selv lidt mere, er der masser af ting, du kan gøre. Læs fx. guiden til, hvordan du kan komme i gang i denne post: Selvværd er det nye sort

Og følg med her på bloggen. Jeg vil løbende lægge nye idéer op til, hvordan du kan træne dit selvværd, og blive endnu bedre til, at elske dig selv, som du er.

Kærlig hilsen

Inez

P.S. Det vigtigste er, at vi har det godt

Det er ingen hemmelighed, at jeg er kæmpefan af denne her selværds-bølge, der skyller ind over os i øjeblikket. Jeg har altid ment, at det her med, hvordan vi hænger sammen inden i, og ikke mindst hvordan vi får det bedre med os selv, burde være et fag på skoleskemaet. På lige fod andre fag, som fx idræt. Jeg mener det er MINDST ligeså vigtigt at træne det indre, som  det ydre. At træne sit selvværd, og ikke kun sin krop. Men det er desværre ikke et fag på skoleskemaet og derfor tager jeg det op her. Jeg håber, du kan bruge det.

Skulle der være ting, der er svære at forstå, eller har du spørgsmål, så smid en kommentar og jeg skal gøre mit allerbedste for at give et svar. <3

 Der er lukket for kommentarer.