twitter facebook instagram tumbler
logo

Tør du logge af?

love (of technology)

Vi danskere tjekker vores mobiltelefoner mellem 100 og 150 gange hver dag. 3 ud af 4  har en smartphone og 42% af os føler os afhængige af den. De af os der er mellem 15 og 29 bruger hele 3,5 timer på nettet dagligt, og en ny undersøgelse fra denne sommer viser, at sommerhuse uden wi-fi meget sjældent bliver lejet ud i forhold til dem der har et lynhurtigt netværk.

Det er altså både unge og gamle, der har det svært med tanken om at være afskåret fra omverdenen og bare “nøjes” med, at være sammen med dem selv og hinanden IRL. Tør du logge af?

Ferie uden internet

Det var et helt år siden, jeg havde holdt en reel ferie, da jeg tog afsted for to uger siden. Jeg havde glædet mig i månedsvis op til afgang, for jeg skulle ned til 40 graders varme med min store kærlighed, og bare nyde ham, solen, vandet og ikke mindst livet i rødehavet, som vi begge er helt vilde med at ligge og betragte med maske, snorkel og finner på. Vi vidste, at der formentlig ikke ville være noget særligt godt netværk dernede, og vi vidste også, at det ville være en vigtig del af ferien, at være logget af i to hele uger.

Min første offline-ferie med kæresten var et tilfælde

Jeg har kendt min kæreste i snart to år, og da vi tog på vores første ferie sammen sidste år, havde vi ikke taget stilling til, hvorvidt vi skulle være på nettet eller ej undervejs. Tilfældigvis var der hammerdårligt net på vores hotel og vi kunne ikke komme på, selvom vi faktisk prøvede ihærdigt begge to.

Ferien blev FANTASTISK, ikke mindst fordi ingen af os sad med snuden i facebook og instagram eller søbede i ligegyldigheder på de danske netaviser. Siden da har vi holdt to ferier af to ugers varighed helt uden at være på nettet, og det har været vidunderligt. Det er ikke engang noget vi aftaler eller snakker om, det er bare sådan, vi begge to synes, det er bedst. Og selvom vi sjældent kobler helt af, når vi er hjemme, glæder vi os helt vildt til noget ferietid, hvor vi dropper at være på.

Det er sundt at koble sig af

Det lyder måske som en fortærsket kliche´men jeg tror det er noget så sundt at koble HELT af engang imellem. Træde tilbage fra al den virtuelle støj og larm vi udsætter os selv for i hverdagen. Beslutte ikke at lægge et eneste billede op på snappen og droppe at holde øje med hvor mange likes, følgere og kommentarer der ruller ind på ens forskellige profiler.

Hvorfor? Fordi det giver plads til, at vi kan høre os selv og, ikke mindst, de mennesker vi faktisk er sammen med. Når vi logger af, får vi en masse tid til bare at være der hvor vi er, mærke efter hvordan vi har det, og måske også tænke over, hvordan vi kan få det endnu bedre med os selv og hinanden.

Når vi i hverdagen oplever en lille pause i det vi ellers laver, er vi meget hurtige til at hive vores mobil op af lommen.  Hver 7. minut faktisk eller ca. 100-150 gange om dagen. Og når vi først er logget på, er vi nok også tilbøjelige til at blive hængende lidt længere, end vi egentlig synes, vi har tid til. Sådan har jeg det i hvert fald selv.

Log af

Der er ingen tvivl om, at det fylder meget i vores hverdag, at være på, men jeg kan altså varmt anbefale at du prøver at logge af. Måske ikke i 14 dage, hvis tanken skræmmer dig, men prøv med en uges tid eller en weekend til at starte med. Prøv at se, hvad du kan finde på i stedet for at være på snappen, hente mails, tjekke facebook og gode tilbud. Og vær opmærksom på, hvilke tanker der melder sig.

Bliv endelig ikke bange, hvis du opdager, at dit hverdagsliv måske kræver nogle justeringer for, at du kan blive rigtig glad. Vores selvvalgte forbrug af støj, som fx. det at være meget på, er ofte en slags dække over alt det, der rør sig i os, men som vi ikke har lyst til at se på. Hvis vi hele tiden afleder vores egen opmærksomhed ved at være online, kan vi ikke høre hvad vi selv tænker. Men hvis der er noget, der ikke er, som det burde være i vores liv, bliver det bestemt ikke bedre af, at vi ignorerer den lille stemme indeni, der, måske mere og mere desperat, forsøger at fortælle os om det.

Jeg droppede mit mit job efter en ferie offline

Når jeg tager på ferie og går offline, sker der næsten altid noget magisk. For et par år siden, var det i min ferie, jeg opdagede, at jeg var nødt til at tage hjem og sige et af mine jobs op. Uden min ferie havde jeg aldrig opdaget, at det var netop det job, der fik mit bæger til at flyde over, for det var en stilling jeg havde kæmpet for, og som mange, ligesom mig, var vilde for at få. Men det var verdens bedste beslutning og jeg blev helt og aldeles lettet af at handle på min mavefornemmelse.

Nye tider

Også denne gang har jeg brugt min offline-tid til at mærke efter, hvordan jeg kan fokusere min energi endnu bedre og selvom det altid er trist når en dejlig ferie slutter, så var det med fornyet kraft, jeg satte mig ind i flyveren mod København. Jeg har blandt andet besluttet, at der ikke skal gå et helt år, før jeg logger af igen.

kilder: Fakta om danskernes mobil- og netvaner har jeg hentet hos DR, Politiken og Søndagsavisen. Du kan læse mere på Politiken her, på Søndagsavisen her og på dr.dk her

Foto: Mathew G. Flickr.com

 

 

 

 Der er lukket for kommentarer.